top of page

A LEGNAGYOBB KOCKÁZAT, HA ÜRESEN ÁLL A KIADANDÓ LAKÁS!

A befektetési célú lakásvásárlás még mindig vonzó lehetőséget jelent a hozamvadászok számára akár a szuper állampapírral szemben is. A befektetési céllal lakást vásárló bérbeadók a lakást vagyonelemnek tekintik, nincs hozzá érzelmi kötödésük és maximális hozamot kívánnak realizálni, ezen lakások hosszú vagy rövid távú bérbeadásával. De sok befektető alábecsüli azokat a kockázatokat, amik a lakáskiadás esetén az elvárt hozamot veszélyeztetik.Az elmúlt évek lakossági sláger az ingatlanbefektetés volt, az ingatlanbefektetési alapok azonban idén már nem tudták az előző évek kiugró hozamát produkálni a befektetőknek. A hozampiaci versenyben nincs kegyelem: a gyengébb teljesítmény és a MÁP+ hatására az év a második felében 94 milliárd forinttal csökkent az 5 legnagyobb ingatlanalap nettó eszközértéke.


Nagy kockázatot jelent kiadásnál a bérlők morális hozzáállása az adott szituációhoz. Gyakran lelakják az ingatlant vagy éppen nem fizetik a rezsiköltségeket. Mégis az elérhető hozam szempontjából a lakáskiadás legnagyobb kockázata, hogy két bérlő között mennyi ideig áll üresen a lakás. A bérbe adott lakás természetesen akkor termel bevételt, ha folyamatosan ki van adva ha nincs akkor költséget termel. De amennyiben akár véletlenül is túlárazzák a kiadandó lakást előfordulhat, hogy a bérbeadók nem találnak azonnal bérlőt, és minden üresen álló hónap csökkenti az elérhető éves hozamot.


Gyakori eset az is, hogy amikor megszűnik a meglévő bérlővel a bérleti szerződés a bérbeadónak sokszor hónapokba telik, amíg megtalálja az új bérlőt, így az üresen álló hónapokban a lakás nem termel bevételt, ami szintén veszélyezteti az éves elvárt hozamszintet. Ez az úgynevezett megújítási kockázat azokat a bérbeadókat is érinti, akiknek jelenleg éppen van bérlője, és nem csak azokat a befektetőket, akik most készülnek beszállni az ingatlanpiacra.


A fentiek kiküszöbölésére a legoptimálisabb megoldás az iBázis konstrukciója, amellyel a profitrealizálás mellett, lényegében nem kell számolni a kiadással járó és amúgy jelentős kockázatokkal sem!

36 views
bottom of page